Πρόγραμμα Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου

 

Ιανουάριος 2011

 

Κυριακή 9

Φουρνί - Γιούχτας
Αρχηγός: Λυρατζάκης Μιχάλης Ώρες πορείας: 4 Β.Δ.: 1
Από τις Κάτω Αρχάνες (360 μ) θα ανηφορίσουμε προς το μινωικό νεκροταφείο στο λόφο Φουρνί (435 μ). Αφού επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο θα κατευθυνθούμε στα Ανεμόσπηλια. Θα ανηφορίσουμε στο Γιούχτα από τη βόρεια πλευρά του προς την κορυφή (811 μ) και θα επισκεφτούμε το μινωικό Ιερό κορυφής και το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι στην ανατολική πλευρά του βουνού και θα καταλήξουμε στις Επάνω Αρχάνες (400 μ).
Κυριακή 16
Ζαρός - Φανερωμένη - Βώροι
Αρχηγός: Νταναλάκη Αναστασία Ώρες πορείας: 4 Β.Δ.: 1
Θα ξεκινήσουμε το περπάτημα από το Ζαρό (340 μ) σε όμορφο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι για να φτάσουμε στη λίμνη της Φανερωμένης (150 μ). Εκεί θα περπατήσουμε γύρω από τη λίμνη και στη συνέχεια θα πάμε στο χωριό Βώροι (50 μ) όπου θα επισκεφτούμε το μουσείο Κρητικής Εθνολογίας. Η εκδρομή είναι εύκολη, κατάλληλη για αρχάριους και για παιδιά.
Κυριακή 16

¶νω Ασίτες - Καταφύγιο Πρίνος - Γυριστή
Αρχηγός: Αγγουράκης Ζαχαρίας Ώρες πορείας: 8 Β.Δ.: 3

Θα ξεκινήσουμε την ανάβαση από το χωριό ¶νω Ασίτες (485 μ), αρχικά σε χωματόδρομο και μετά σε μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο του Συλλόγου μας στη θέση Πρίνος (1100 μ). Στη συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 θα ανεβούμε στην Κορυφή Γυριστή (1779 μ). Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

Κυριακή 23
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας & Κοπή Παιδικής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας
Αρχηγός: Δ.Σ. & Μιγάδη Μαννιάνα
Τηρώντας το πρωτοχρονιάτικο έθιμο, θα κόψουμε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου μας για τη νέα χρονιά σε κάποιο από τα χιονισμένα βουνά μας. Το κόψιμο της πίτας θα συνδυαστεί με μικρή προαιρετική πεζοπορία και φαγητό σε τοπική ταβέρνα.
Στην κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά θα συμμετέχει και το παιδικό τμήμα του Συλλόγου μας.
Κυριακή 30
Χειμερινή Εκπαίδευση
Αρχηγός: Σπινθάκης Φώντας
Η εκδρομή αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους νέους ορειβάτες να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά το χειμερινό βουνό. Θα γίνει επίδειξη χρήσης χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού με στόχο την ασφαλέστερη ανάβαση στα χιονισμένα βουνά. Η ακριβής τοποθεσία θα καθοριστεί από τις …διαθέσεις του χιονιού και θα ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες.
Κυριακή 30
Πατέλλα του Πρινιά
Αρχηγός: Αβραμάκης Μανώλης Ώρες πορείας: 4 Β.Δ.: 1
Εύκολη πεζοπορία ανάμεσα στα χωριά Αγ. Βαρβάρα και Πρινιάς. Θα περπατήσουμε σε χωματόδρομους και μονοπάτια, ξεκινώντας από την Αγ. Βαρβάρα (580 μ). Θα επισκεφτούμε ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς (ψωμί και τυρί της γριάς) και θα σκαρφαλώσουμε προαιρετικά στο βράχο «Βότηρο». Θα καταλήξουμε στο ύψωμα «Πατέλλα του Πρινιά» δίπλα στη ρωμαϊκή Ριζηνία (680 μ). Συνιστάται για νέους πεζοπόρους και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.