Τα  χωριά αυτά πού ανήκουν στην επαρχία Σφακίων, βρίσκονται στα  νότια παράλια τού  Ν. Χανίων. Άκρως δημοφιλή σε όλη την Κρήτη τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες και τη γραφικότητά τους, όσο και γιά τον ιστορικό ρόλο πού διαδραμάτισαν  κυρίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.  Σημειωτέον, ότι τα Σφακιά δεν κατοικήθηκαν ποτέ από τους Τούρκους.

     Ας ταξιδέψουμε λοιπόν σήμερα έχοντας ως προορισμό μας το κοσμοπολίτικο Λουτρό. Προτείνουμε δύο τρόπους προσέγγισης. Ο ένας είναι γιά αυτούς πού αγαπούν τις πορείες, καί διαθέτουν έστω κάποια στοιχειώδη εμπειρία και περιηγητικό χάρτη. Ο άλλος είναι  με το ιδιωτικό σας ελικόπτερο, αστειευόμαστε , με το αυτοκίνητό σας φυσικά. Όποιο τρόπο καί αν επιλέξουμε το σημείο εκκίνησης είναι τα Σφακιά.

             
   
1. Άποψη της Χώρας Σφακίων από το καραβάκι, το οποίο πλησιάζει για να δέσει στο γραφικό της λιμανάκι.
2. Πρωινό σε ταβερνάκι στα Σφακιά.
 
             

     Ξεκινάμε λοιπόν γιά τη χώρα Σφακίων οδικώς. Λίγο πριν φτάσουμε στα Σφακιά,  θα σταματήσουμε οπωσδήποτε στο χωριό Ασκύφου, τις "Θερμοπύλες των Σφακιών", κυρίως γιά να απολαύσουμε τις σφακιανές πίτες με μέλι, πού προσφέρουν στα καφενεία της πλατείας. Μετά από λίγο θα  περάσουμε, παράλληλα και σε μεγάλο ύψος το φαράγγι της ΄Ιμπρου, ένα από τα πιό επιβλητικά, τα πιό στενά καί τα πιό βαθιά φαράγγια της νότιας Κρήτης. Απολαυστική διαδρομή, δεν τρέχουμε, απολαμβάνουμε την εναλλαγή τού πράσινου με το βραχώδες πού προσφέρει το φαράγγι.

      Θα προσεγγίσουμε τα περίφημα Σφακιά, διανύοντας ένα δρόμο σαν τεράστιο φίδι, απλωμένο στην αγκαλιά τού γυμνού από πράσινο βουνού, τοπίο όχι τόσο ασυνήθιστο, αλλά μοναδικού κάλλους στην Κρήτη. Στο βάθος απλώνεται το λιβυκό πέλαγος, άλλοτε ήρεμο καί γαλάζιο, σαν καλοστρωμένο σεντόνι και άλλοτε σαν  μπλε ουρανός με άσπρα συννεφάκια πού τα παρασέρνει ο άνεμος.

Οι Σφακιανοί, λεβέντες καί  φιλόξενοι, ψηλοί καί ξανθοί, είναι λένε οι ωραιότεροι άντρες στην Κρήτη. Θα το διαπιστώσουμε όταν σταματήσουμε στα Σφακιά για καφέ και ρακί. 

      Για εκείνους πού δεν επιθυμούν να περπατήσουν, υπάρχει καραβάκι πού σε πάει κατευθείαν στο Λουτρό σε είκοσι λεπτά περίπου.

       
3. Πανοραμική άποψη του Λουτρού, την ώρα που φτάνει το καραβάκι της γραμμής από την Χώρα Σφακίων.
4.Το Λουτρό, με τα γραφικά σπιτάκια και ταβερνάκια του.

       Για εκείνους πού θέλουν να περπατήσουν θα συνεχίσουν με το αυτοκίνητο οδικώς γιά την Ανώπολη. Η Ανώπολη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης, βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων  καί η Κατώπολη πού ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με το όνομα Φοίνικας, και ήταν το λιμάνι της, που είναι το σημερινό Λουτρό.

        Η Ανώπολη έφτασε στην μεγαλύτερή της ακμή κατά τη ρωμαϊκή καί βυζαντινή περίοδο. Στούς πρώτους χρόνους της ενετοκρατίας υπήρξε το κέντρο των επαναστατών κατά των Ενετών. Τόπος καταγωγής του γνωστού στους φιλίστορες Δασκαλογιάννη, όνομα πού του προσέδωσαν οι συντοπίτες του λόγω της μόρφωσης πού διέθετε. Ο Ιωάννης Βλάχος, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, ήταν σπουδαίος καραβοκύρης, πλούσιος εφοπλιστής, άντρας ψηλός, ωραίος και ιδεολόγος. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της επανάστασης του 1770 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, πού όμως είχε άδοξο τέλος καί που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή, αλλά και με την καταστροφή της γενέτειράς του, Ανώπολης.

      Για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ανώπολη, υπάρχουν πανσιόν και ταβερνάκια με παραδοσιακά  εδέσματα από ντόπια προϊόντα. Γιά όσους επιθυμούν να συνεχίσουν θα προχωρήσουν, στη νότια άκρη του χωριού ακολουθώντας το μονοπάτι πού οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης Φτάνοντας στο μικρό εξωκλήσι, η θέα πού θα αντικρίσετε, κόβει την ανάσα. Σε ένα υψόμετρο περίπου 600 μέτρων,  ανάμεσα σε άγρια απάτητα βουνά και τη θάλασσα του Λιβυκού, να απλώνεται νωχελικά από τα  Σφακιά μέχρι τον αρχαίο Φοίνικα, οι μόνες ψυχές  πού θα σας  θυμίζουν ότι βρίσκεστε σε επίγειο παράδεισο, είναι το ήρεμο πέταγμα των αετών πού διασχίζουν  τον ουρανό.

5. Το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης.
6. Δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, μέρος από το μικρό κάστρο που υπήρχε.
7. Το μπαλκόνι της Αγίας Αικατερίνης, με θέα 600 μέτρων κάθετα προς το λουτρό.
8. Το Λουτρό όπως φαίνεται από το μπαλκόνι της Αγίας Αικατερίνης.
9. Το μονοπάτι που οδηγεί από την Αγία Αικατερίνη στο Λουτρό.
10. Άποψη τού Λουτρού από το μονοπάτι πού οδηγεί σε αυτό.

       Αφού απολαύσουμε την πανοραμική θέα και την επιβλητική σιωπή του τοπίου, κατηφορίζουμε το μονοπάτι, και βαδίζουμε περίπου μία ώρα  για να φτάσουμε στο Λουτρό.

Το Λουτρό είναι ένας οργανωμένος παραθεριστικός οικισμός. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια πεντακάθαρα, ταβέρνες παραδοσιακές με απαράμιλλης γεύσης παραδοσιακά φαγητά, φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού και φυσικά ψάρι.  Παρόλο πού διατηρεί ουσιωδώς το παραδοσιακό του ύφος και πραγματικά αποτελεί ένα ιδανικό τόπο ηρεμίας και χαλάρωσης, έχει κατορθώσει να συνδυάσει τη "νυχτερινή ζωή" με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για αυτούς πού έχουν μαζί τους μεγάλα παιδιά ή είναι οι ίδιοι "παιδιά". Δεν θα πλήξει κανένας και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

11. Το Λουτρό στο τέλος τού μονοπατιού.
12. Ταβερνάκι του Λουτρού.
13. Η θέα από ταβερνάκι τού Λουτρό προς το φάρο.
14. Λουτρό. Το σπίτι από το οποίο πάρθηκε η απόφαση για την κήρυξη της επανάστασης της Κρήτης στις 13 Απριλίου του 1821, από την Καγκελαρία των Σφακίων.
15. Αφήνοντας πίσω μας το Λουτρό, ενώ επιστρέφουμε στη Χώρα Σφακίων.
16. Μέρος, από το πανάρχαιο μονοπάτι Λουτρό - Χώρα Σφακίων.
17. 18. Μικρά γραφικά κολπάκια καί παραλίες συναντάμε στη διάρκεια της πορείας.
19. Λίγο πριν την παραλία "Γλυκά Νερά" το κατάλευκο εκκλησάκι, με θέα το Λιβυκό πέλαγος.
Μετά από τρεις ώρες πορείας, συναντάμε τη μαγευτική  παραλία  "Γλυκά Νερά". Η θάλασσα έχει το χρώμα του σμαραγδιού. Στην αμμουδιά της σκάβεις λίγο με τα χέρια σου και αποκαλύπτεται γλυκό νερό, εξ' ου  και το όνομα της παραλίας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδώ... Μπορείτε να μείνετε για λίγο ή για πολύ, να απολαύσετε τον καφέ σας στο  μικρό καφενεδάκι  ή να πάρετε το μπάνιο σας στα πεντακάθαρα νερά, ακόμη και να κατασκηνώσετε αν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
 
20. Η Παραλία "Γλυκά Νερά".
       Όταν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στη Χώρα Σφακίων, θα συνεχίσουμε το μονοπάτι μέχρις ότου συναντήσουμε την άσφαλτο, πού συνδέει την Ανώπολη με τα Σφακιά. Θα είμαστε εκεί σε σαράντα λεπτά.